Dobre vijesti za otočane: Linija Lastovo-Dubrovnik je prioritet, Postiru će zamijeniti moderan brod!

„Utvrdili smo kako kapacitet i maritimne sposobnosti broda koji vozi iz Lastova preko Vela Luke za Split nisu dovoljno dobre „ izvijestio je Dobroslavić

0
1362
Linija Lastovo-Dubrovnik je prioritet, Postiru će zamijeniti moderan brod!

Župan Nikola Dobroslavić održao je sastanak s ravnateljicom Agencije za obalni linijski promet Paulom Vidović i predsjednikom Uprave Jadrolinije Davidom Soptom kojem su prisustvovali i predstavnici lučkih uprava s područja županije, ali i brojnih jedinica lokalne samouprave.

Na sastanku je, između ostalog, bilo riječi i o potencijalnom uvođenju linije između Lastova i Dubrovnika.

„Raspravljali smo o stanju i o problemima povezivanja županije morskim putem. Utvrdili smo kako smo posljednjih godina napravili brojne pozitivne korake u povećavanju kapaciteta brodova prilagođavanjem voznih redova, no kako nam je ostalo još problema koje moramo riješiti. Pri tom je posebno istaknut problem povezivanja Lastova s Dubrovnikom brzobrodskom linijom Lastovo-Korčula-Mljet-Dubrovnik. Utvrdili smo kako kapacitet i maritimne sposobnosti broda koji vozi iz Lastova preko Vela Luke za Split nisu dovoljno dobre.

Govorili smo i o novom brodu za Elafite za koji očekujemo kako će se brzo izgraditi, kao i o pitanju cijene karata za stanovništvo koje ne živi na otocima kako bi lakše i kao turisti i građani došli na otok te kako bi cijena za gospodarstvenike bila što povoljnija. Bilo je riječi i o potrebi uvođenja češćih linija između Trpnja i Ploča. Dogovorili smo kako ćemo u kontaktima s Jadrolinijom i Agencijom te nadležnim ministarstvima ove probleme riješiti. Očekujem kako ćemo zajedničkim naporima u objektivnom roku dobiti novu liniju Lastovo – Dubrovnik i poboljšati stanje na postojećim linijama,“ izvijestio je Dobroslavić.

Govoreći o potencijalnoj novoj liniji između Dubrovnika i Lastova, Vidović je kazala kako ona mora biti propisana odlukom Vlade RH o državnim linijama. Najavila je kako će s prijedlogom ići prema Ministarstvu. Osim toga, kazala je nešto više o natječajima koji bi tek trebali biti zaključeni.

„Za naglasiti je kako je 2017. godine utrošeno 297 milijuna kuna proračunskih sredstava za otočno povezivanje. U 2018. godini će biti izdvojeno 310 milijuna kuna. Natječaji za sve linije, pa i za linije na dubrovačkom području raspisane i uspješno okončane. Natječaji za linije na relaciji Split-Hvar-Prigradica-Korčula i Dubrovnik-Suđurađ će biti okončane tijekom prosinca,“ kazala je Vidović.

Sopta je kazao nešto više o budućim projektima. Više info

Autor: Ivona Butjer dubrovackidnevnik.rtl.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here