Vladina odluka o Jadroliniji ima samo jedan problem. Nova uprava nema baš veze s pomorstvom i brodovima

David Sopta novi je predsjednik Uprave Jadrolinije. Na jučerašnjoj sjednici hrvatske Vlade potvrđene su neslužbene informacije da će David Sopta, menadžer u Real Grupi na dužnosti direktora za međunarodne poslove, naslijediti Alana Klanca na čelu najvećeg hrvatskog putničkog brodara.

0
5063

David Sopta novi je predsjednik Uprave Jadrolinije. Na jučerašnjoj sjednici hrvatske Vlade potvrđene su neslužbene informacije da će David Sopta, menadžer u Real Grupi na dužnosti direktora za međunarodne poslove, naslijediti Alana Klanca na čelu najvećeg hrvatskog putničkog brodara.

Isto tako, na dužnosti članova Uprave imenovani su Predrag Govorčin iz tvrtke Adriatic Shipbrokers te Ante Vranješ, menadžer iz glavne podružnice BKS banke. Ovom odlukom prestaje mandat cijeloj aktualnoj Upravi Jadrolinije, koju osim Klanca čine i Marko Čičin Šain sa zaduženjem za financijske, komercijalne i opće poslove te Miljenko Antić u čijoj su odgovornosti bili tehnički i operativni poslovi.

Time je nakon tri i pol mjeseca zaključen natječaj za izbor Uprave Jadrolinije na koji se javilo dvadesetak kandidata.

Najpozitivnije kod ove odluke je što se konačno presjeklo jedno važno kadrovsko pitanje, jer se doista nepotrebno odugovlačila situacija u kojoj je postojeća Uprava mjesecima radila čekajući mogućnost vlastite smjene, a najveći nedostatak iste odluke svakako je činjenica da nova menadžerska ekipa u najvećem hrvatskom putničkom brodaru nema gotovo nikakvog respektabilnog radnog iskustva u pomorstvu i brodarskom poslovanju. Nažalost, u natječajnim uvjetima to se nije ni tražilo, pa je neosporno da svi novoizabrani menadžeri predstavljaju legitiman izbor, jer uvjete imaju.

Kraj kontinuiteta

Između ostalog tražena je fakultetska diploma, odnosno završen najmanje diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij iz područja tehnologije prometa i transporta, brodogradnje, strojarstva, elektrotehnike ili ekonomije ili diplomski sveučilišni studij iz područja prava. Kad je riječ o Davidu Sopti, on je na Tehničkom fakultetu u Rijeci stekao zvanje inženjera strojarstva, a najveći dio radne karijere proveo je u osiguravajućim društvima, te oko dvije godine na dužnosti pomoćnika ministra vanjskih poslova.

Sada ima priliku pokazati da će znati kvalitetno voditi Jadroliniju, brodarsku kompaniju koja ima izuzetnu odgovornost za kvalitetno povezivanje hrvatskog kopna i otoka.

Kod ovog kadrovskog rješenja također je zanimljivo da nije iskorištena opcija kontinuiteta u upravljanju, što je svojevrsni presedan u posljednjih nekoliko desetljeća. Poveznica između svih uprava na čijem je čelu bio Slavko Lončar, kao i Uprave Alana Klanca bio je Miljenko Antić, koji sada također nije potvrđen, iako se i on, jednako kao i Marko Čičin Šain, kandidirao na natječaju.

Riječ je o drastičnim promjenama i tek treba vidjeti hoće li Alan Klanac, Marko Čičin Šain i Miljenko Antić i dalje ostati u kompaniji, vjerojatno na nekim drugim dužnostima, koje bi im mogle biti ponuđene ili će i definitivno otići iz Jadrolinije.

Vidljivi pomaci

Kad je riječ o poslu obavljenom u četiri godine i četiri mjeseca mandata Alana Klanca ne može se osporiti kako su se dogodili određeni pomaci u poslovanju kompanije, prije svega u segmentu uvođenja online kupnje karata, koju je Jadrolinija, obzirom na karakter svog poslovanja, morala i daleko ranije omogućiti svim korisnicima.

Flota kompanije je pomlađena za 4 novogradnje, ali svejedno ostaje dojam kako se u tom segmentu moglo učiniti i više. Također će za budućnost kompanije vjerojatno biti vrlo važan dokument strategije poslovanja za razdoblje do 2027. godine, gdje je zapisan ambiciozan cilj nabavke 26 brodova od čega su 23 novogradnje, program ukupno vrijedan čak 281 milijuna eura. Ostaje za vidjeti hoće li se i nova Uprava pridržavati tog plana ili će on biti izmijenjen. Više info

Autor: Darko Pajić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here